טיפים לתכנון מטבח - המדריך לקראת שיפוץ

היי ברוכים הבאים לסדרת המאמרים עם טיפים והכוונה לתכנון חללי הבית. 

והיום נתמקד בתכנון אחד החדרים המרכזיים בבית. בו כל הקסם המשפחתי קורה- בו נשב לקפה בבוקר ונאחל יום נהדר לכל בני המשפחה, בו נעשה שיעורים עם הילדים, נפתח את הלפטופ בשעת לילה מאוחרת ובעיקר נסוב יחד סביב השולחן לארוחות נפלאות וחמות. 

אז שנתחיל?

רגע לפני שנכנסים לתכנון המטבח- כמה צעדים כדי לדייק את התכנון והעיצוב:

א. רשמו לעצמכם את כל הצרכים שלכם באחסון מטבח וכמה מיגרות באמת אתם חושבים שצריכים לכל דבר (לדוגמא- 2 מיגרות לסירים ומחבתות, מיגרת סכום, מיגרת כלי בישול, מיגרות קטנות למגבות וניילונים וכד').   כמובן שחשוב לשים דגש אם יש צורך בהפרדה של חלבי ובשרי, באם יש בני משפחה בעלי מוגבלויות ומי מבני המשפחה נוהג לפעול במטבח (האם הילדים מעורבים?) 

ב. עשו רשימה של כל מוצרי החשמל הנדרשים למטבח. ליד כל מוצר רשמו מידה ואם יש דרישות מיוחדות. אם אתם עומדים לרכוש מוצרי חשמל מרכזיים כגון- מקרר, מדיח, תנור- ממליצה לבחור דגם לפני תכנון המטבח (אם תתאהבו בתנור רחב כבר אחרי שהכל מתוכנן… נהייה בבעיה). 

ג. מדדו את אזור המטבח הקיים לרשותכם. כמובן שהנגר לפני הביצוע יבצע מדידה מדוייקת… אבל לתכנון ראשוני- מדדו את כל אזור המטבח, כולל- קירות, פתחים (דלתות וחלונות), גובה תקרה וכד'. 

פעמים רבות שאני נפגשת עם לקוחות לפני תכנון מטבח, או פגישת עיצוב על כל חלל בבית – אני מבקשת לראות תמונות שאספו שמצאו חן בעינהם.

בשלב זה לרוב נדלק ניצוץ בעינהם- כי סוף סוף הם מציגים את החלום מבחינתם… וכאן חשוב לי לדייק את עבודת חיפוש תמונות ההשראה.  

יש אתרים רבים לחיפוש תמונות – פינטרסט, אינסטגרם, HOUZE וכדומה. ממליצה מאוד על הפינטרסט בו ניתן לשמור תמונות לפי חדרים/ נושאים מכל האתרים ברשת. או לחילופין לשמור בתיקייה בענן (אותה תוכלו לשתף בינכם וגם את המעצבת שלכם- אם יש מעצבת בתמונה).  כאשר אתם שומרים תמונה- חשוב שתבחנו אותה ותרשמו לעצמכם מה אהבתם בה. (ממליצה לשמור את שם התמונה עם מה שאהבתם לדוגמא- ידיות.jpg).  

מדוע? פעמים רבות אנחנו אוהבים משהו שלא רלוונטי לחלל שעומד לרשותינו, לדוגמא-  אזור מטבח גדול יותר, חדר מואר מאוד לעומת האזור בביתנו – ההבנה הזו – מה בדיוק אהבתם בתמונה- היא קריטית כדי לתכנן נכון לכם בהתאם לחלל העומד לרשתינו  (עם האלמנטים שאהבתם בתמונה והתחושה שקיבלתם ממנה) ולכן חשוב לפרט לעצמינו (למעצבת שלנו) מה אהבנו בדיוק בתמונה. 

התחילו בתכנון המטבח עם האלמנטים המרכזיים- כגון-

  • הכיור – האם אנחנו רוצים שהכיור יפנה לכיוון פנים הבית? שיהיה במרכז החלון הפונה לחצר? האם נסתר כדי שלא יראו את ערימות הכלים? לגבי רוחב הכיור- משתנה בהתאם לכיור שתבחרו. אני כסטנדרט משאירה מתחת לכיור רוחב 80 ס"מ למיגרת פח (ואם נדרש כיור רחב- משנה בהתאם). 
  • מקרר – לרוב ננסה למקם את המקרר כחלק מקיר שלם של ארונות גבוהים. בנוסף ממליצה למקמו במקום יחסית מוצנע מהבית (בוודאי אם אינו אינטגרלי= מכוה בנגרות כמו כל ארונות המטבח ומכאן מוסתר). לרוחב מקרר סטנדרטי נהוג להשאיר כ-95-100 ס"מ (על מנת להשאיר מרווח קטן מ-2 צידי המקרר). גם כאן- יש גדלים שונים בחנויות וחשוב לבחור מקרר טרום תכנון המטבח. 
  • כיריים – קרובים לחלון? מתחת לחלון? על האי?. כמובן שכל החלטה כזו צריך לחשוב מה נכון לכן – ואין כאן נכון/ לא נכון. אתם צריכים להתחבר למיקום ולהיו מודעים לכל ההשלכות שלו. לדוגמ'- כיריים מתחת לחלון- דורש ניקוי יומיומי של הזכוכיות וכשמבשלים רצוי לסגור את החלון כדי למנוע כיבוי האש ע"י משבי רוח.  לכיריים אין השפעה על גודל המיגרות מתחתן.  אני דואגת להשאיר מינימום רוחב 80-90 ס"מ על מנת להשאיר מקום ללסירים ומחבתות. 

 

לאחר מיקום האלמנטים המרכזיים- נעבור לאלמנטים המשניים:

  • מדיח – ימוקם לצד הכיור- ימין או שמאל… בכנות- עניין של הרגל… אין לכך חוקים). למדיח נשאיר 60 ס"מ.
  • תנור ומיקרוגל – האם  נמקם אותם בארוןכחלק מקיר הארונות הגבוהים? או נמקם את התנור מתחת לכיריים/באי? אין כאן נכון / לא נכון. עניין של בחירה והרגל.  רוחב סנטנדרטי לתנור הינו 60 ס"מ. כמובן שיש תנורים רחבים יותר וכדאי לבחור טרום תכנון המטבח כדי לדייק את המידה. 
  • מיגרת בקבוקים ותבלינים– נמקם מימין/שמאל לכיריים… אני דואגת להשאיר למיגרה זו לפחות 45 ס"מ רוחב. וכמובן למקםן מיגרה עליונה חיצונית ותחתונה נתפתחת עם מתקן הבקבוקים + מיגרה פנימית קטנה לניצול מירבי של היחידה.

לאחר שנמקם את אלמנטים אלו- נוכל להמשיך בתכנון שאר המטבח בחלוקה לאחסון מיגרות נוספות. 

כמה כללי אצבע נוספים וחשובים :

  • בצידי המטבח (המפגש עם הקיר או עם הארון בקיר המשיק)- נייצר סגלי הרחקה. כדי שנוכל לפתוח את הידיות מבלי לשפשף את הקיר או מבלי להתקע בידית שבארון ליד. הסרגלים לרוב בין 2-5 ס"מ. תלוי באופי המטבח ועומק הידיות. 
  • גובה מטבח סטנדרטי הינו 88-90 ס"מ. ניקח בחשבון צוקל (8-10 ס"מ) בתחתית המטבח וכן את המשטח העליון (דקטון, אבן קיסר, אבן טבעית)- שלהם טווח מידות רחב (1-4 ס"מ לרוב) שתלוי בסוג המשטח ובאופי המטבח שתירצו ליצור. כלומר נשאר לנו נטו למיגרות 76-81 ס"מ. 
  • חישבו על אופי העבודה במטבח. המקרר צריך להיות קרוב לאזור העבודה ושבסביבתו יהיה משטח להניח אוכל/סירים שיוצאים ונכנסים אליו. כנ"ל התנור.  באם אתם צוברים כלים בכיור- האם מתאים שהכיור יהיה על האי שגם בו אוכלים ופונה לכל הבית? האם אתם אוהבים לאפות ו"לפתוח" בצק- שיהיה לכם משטח עבודה מספק לשם כך (ואולי לחשוב על חומר חיפוי האי שיתאים לכך…). 

לידיות יש משמעות רבה בעיצוב המטבח. הן התכשיטים של הנגרות ויש לבחור אותן בקפידה.יש מספר סוגי ידיות:

  • ידית אינטגרלית– הידית הינה חלק מהנגרות – למעשה מגרעת בחזית הארון/ המיגרה. ידית אינטגרלית מתאימה מאוד למטבח נקי יותר, מודרני – עם קווים אחידים. שימו לב שאם המטבח שבחרתם הינו פורמייקה- המגרעת תהייה בחומר וצבע שונים מהארון, מאחר ולא ניתן להשתמש בפורמייקה למגרעת.  אם המטבח שלכם הינו צביעה בתנור- צביעת המגרעת אחידה וזהה לכל החזית. 
  • ידית חיצונית – אותה ירכיב הנגר על גוף הארון. יש מגוון רחב של ידיות – סגנונות, צבעים, חומרים, גדלים- חשוב להתאים לסגנון הרצוי ולגודל החזית ולבחון שהידית נוחה לאחיזה. לרוב אנו נדאג לקניית הידיות ונביא אותם לנגר עם סיום התקנת המטבח (יש נגרים שמחזיקים אצליהם ידיות- ובחירת ידיות הינה חלק מהדיל על המטבח… אך לרוב המבחר אינו גדול). 
  • טפח-פתח– מנגנון פנימי אותו ימקם הנגר בתוך הארון והמיגרה אשר מייצר חזית ללא ידית/מגרעת ורק עם לחיצה- תפתח המיגרה או הארון. אני פחות משתמשת במנגנון זה למטבח (כן אשתמש בו בנגרות שאינו דורשת פתיחות מרובות כגון- ארון חשמל או ארונות נסתרים לאחסון). 
  • ידית רוכבת / בהתקנה אחורית– ההתקנה נעשית מאחורי הדלת ואינה נראית לעין ומכאן נוצרת תחושה של ידית מרחפת. ידית זו מתאימה למטבחים מודרניים למראה אחיד ונקי. חשוב להעביר לנגר את הידית לפני ביצוע חזיתות הארון- כדי להתאים את החיתוך לידית. 

שאלת השאלות… כולם רוצים אי היום! וכשיש מקום בבית לאי וגם לפינת אוכל ומבנה המטבח מאפשר זאת… כמובן שאני בעד. אבל מה קורה כשאין לנו מקום?

אין כאן תשובת קסם… התשובה נמצאת אצליכם בבטן… איך אתם רואים את היומיום שלכם? כמה אתם אוכלים כולם יחד? האם מארחים הרבה? האם לילדים יהיה נוח לאכול על כסאות גבוהים? האם יש לכם היכן לאחסן שולחן (או שולחנות) מתקפל – במידה ותרצו לארח? 

אני מאמינה שבית שמארח הרבה, מבשל לארוחות משפחתיות ונהוג לשבת יחד לאכול- רצוי שתהייה פינת אוכל בבית לישיבה רגילה.  מאחר ולאי/דלפק יש מספר חסרונות אם נרצה לארח ולצרף עוד כסאות או אם הארוחה מתארכת כשיש שיח נעים – ואנחנו רוצים לשבת בנחת (ואפילו לפתוח כפתור במכנס…). 

דלפק קטן הוא פיתרון ביניים שמאפשר גם פינת אוכל וגם ישיבה גבוהה לארוחה קלילה או לקפה עם הלפטופ… הוא יכול להיות כמעט כמו אי- רק מחובר בפאה אחת לקיר, או יכול לשבת במלואו על קיר ואולי להשקיף על החצר או הרחוב מהחלון. 

בואו נפריד בין גוף הארון ("הקופסאות") לבין החזיתות שלו.

הגוף לרוב בנוי מלוחות סנדביץ – חומר עמיד וחזק שפחות רגיש ללחות. הסנדביץ יחופה בפורמייקה אותה תראו כשתפתחו את הארונות. לכן- חישבו גם על פנים הארון שלפעמים נשכח בתכנון ובעיצוב… לדוגמא- אם המטבח הוא בחיפוי פורניר/עץ- חישבו כמה יפה יהיה לפתוח את הארונות לחיפוי שחור… (אם מתאים לסגנון הבית כמובן).

אם לא תגידו דבר לנגר- הסטנדרט הוא חיפוי "פשתן"- שהוא מעט אפרפר…. ויש לא מעט שמתאכזבים כשרואים את המטבח לראשונה… כי לא ציפו לכך (למרות שבאמת- לא רואי כמעט את הפנים ובפתיחה של רגע הפתשן תראה פשוט לבן עם קצת גוון אפרפר בהיר). 

את חזית הארון- הדלתות והמיגרות- ניתן להזמין בסנדביץ מצופה פורמייקה– הפורמייקה היא לוח קשיח (בעובי 0.6-1.2 מ"מ). זיכרו שהפורמייקה מייצרת חזית ישרה עליה לא ניתן לעשות חירוצים, מסגרות וכד'. יש היום מבחר פורמייקות משגע! רק זיכרו להתאים את הקנטים של החזית (המסגרת….) לפורמייקה שבחרתם (ולא תמיד יש תואם). 

העדיפות מבחינתי לגימור מטבח – MDF ירוק עם צביעה בתנור. זהו חומר חזק עליו ניתן גם לחרוט, לייצר מסגרות ולחתוך עם CNC. כמובן שנוכל בהתאם לייצר ידיות אינטגרליות צבועות בצבע הארון. את הצבע תוכלו לבחור ממניפת טמבור/נירלט ולבחון את רמת הברק שאתם מעוניינים (אני אוהבת 15% ברק). 

חשוב!!!! בחרו 2-3 צבעים שנראים לכם ובקשו מהנגר להכין דוגמאות- עם הדוגמאות האלו היכנסו לאזור המטבח ובחנו את הצבע. תאורה טבעית והשתקפויות משאר הבית יכולות להשפיע על הגוון… 

ואם אתם חולמים על מטבח עץ, אך בגלל העלויות (ושמירה על איכות הסביבה) נמנעים מעץ מלא- פורניר הוא פיתרון נהדר. זהו ממש עץ דק (פחות מ-4 מ"מ) שניתן להדביק על סנדביץ או MDF. 

דוגמא לתכנון נגרות למטבח:

מכאן השמיים הם הגבול בעיצוב המטבח… אך חשוב לתכנן אותו נכון, לבחור בקפידה את חומרי הגמר והצבעים – כדי לייצר חלל מאוזן, נעים ועמיד.

שמחתי לתת לכם ערך והכוונה. 

שלכם, 

שני אוסישקין  

נעים להכיר,

שמי שני אוסישקין – מעצבת פנים בעלת סטודיו בוטיק המתמחה בעיצוב ותכנון פנים. אני מלווה משפחות מאזור השרון והמרכז בעת בנייה או שיפוץ בתיהם. 

ייחודיות הסטודיו הנה ביכולת תכנון גבוהה– מציאת פתרונות יצירתיים ומיוחדים בתכנון הבית וזאת לצד עיצוב מדויק ועדכני. סגנון העיצוב המזוהה איתי נע בין כפרי מעודן למודרני נקי, אשר עושה שימוש בצבעים רכים וחומרים טבעיים.

אני רואה לנגד עיני את חשיבות ההכוונה והסדר במהלך ליווי הפרויקט, זאת באמצעות תכנית עבודה הכוללת יצירת לוח זמנים ומשימות מפורט, התאמת התקציב וליווי צמוד ואישי של לקוחותיי לכל אורך הפרויקט.

לרוכשי חבילת מאמרי ההדרכה וכתב הכמויות – 5% הנחה בשירותי היעוץ של הסטודיו לניצול עד סוף החודש!

צרו איתי קשר לתיאום פגישת יעוץ – כדי לדייק את התכנון  של פרוייקט השיפוץ שלכם!

דילוג לתוכן