טיפים לתכנון ועיצוב חדר רחצה - המדריך לקראת שיפוץ
היי ברוכים הבאים לסדרת המאמרים עם טיפים והכוונה לתכנון חללי הבית.
והיום נתמקד בחדר הרחצה בבית. אז שנתחיל?

חדר הרחצה בבית הוא אחד מהחללים האינטימיים ביותר העומדים לרשותינו. המקום בו אנחנו עם עצמינו. מתרעננים לקראת יום חדש או נרגעים עם סיום היום. על כן אני מאמינה שחדר הרחצה צריך להיות נקי בעיצוב שלו. נטול מניירות- פשוט ומרגיע.
לפני שתתחילו לעבוד על עיצוב ותכנון חדר הרחצה שלכם- חישבו איך אתם אוהבים להתקלח- האם מתחת לראש טוש או להחזיק במזלף קרוב לגוף? האם בישיבה? האם יחד עם בן הזוג? או שאתם אוהבים להתפנק גם באמבטיות מידי פעם (או כל יום). לחדרי הרחצה של הילדים- חישבו לטווח קצר וגם לטווח ארוך- מה צרכי הרחצה שלהם בהתאם לגילאי הילדים? האם מתארגנים יחד בבוקר וכדאי לחשוב על כיור כפול? רישמו לעצמכם במדוייק את הצרכים שלכם.
זיכרו שבתכנון חדר רחצה- אנחנו חייבים להבין היטב מה הצרכים שלנו – כי לא נחליף לעיתים קרובות את הכנות המים בקירות וגם לא נחליף חיפוי קירות…
עכשיו התחילו באיסוף תמונות השראה מהרשת של עיצובים שאתם אוהבים… וזיכרו לבחון מה בדיוק אתם אוהבים בתמונה (את האריחים? את הצבעוניות? את הארון כיור?…)


המקום הראשון אליו אתייחס בתכנון חדר הרחצה הוא מיקום ותכנון הכיור. העדיפות הראשונה שלי הינה שהכיור ימוקם אל מול דלת הכניסה לחדר הרחצה. זו התחושה הכי נעימה בכניסה לחדר וכך גם אם דלת החדר פתוחה- אזור הכיור הוא אסטתי למראה והכי פחות אינטימי.
בהתאם לגודל החדר וצרכי המשפחה- נחליט האם נמקם כיור אחד או שני כיורים. ארון כיור מינימאלי הינו 80 ס"מ. לזוג כיורים לפחות 150 ס"מ רוחב.
גובה ארון הכיור משתנה- בהתאם לכיור… מוזר? אז ההסבר הוא שהחלק העליון של הכיור צריך להיות בגובה של כ- 87 ס"מ. ישנם מספר סוגי כיורים וחשוב להחליט מה אנחנו רוצים כדי לתכנן בהתאם את ארון הכיור:
כיור בהתקנה תחתונה– כיור שלמעשה מותקן מתחת למשטח העליון ובצמוד אליו. זהו הכיור הסטנדרטי. כמובן שפחות יתאים לשימוש באם המשטח העליון שלנו הוא עץ. במקרה זה גובה הארון יהיה 87 ס"מ. כי הכיור יחסית בקו אפס עם הארון (לתכנון זה – זהה גם יחידת כיור שהינה חלק מהמשטח).
כיור בהתקנה עליונה– כאשר הכיור יושב על המשטח (כמו בתמונה כאן מצד ימין). כמובן שאופציה זו בעלת מראה מקסים, מעוצב ומועדף על הרבה אנשים. אך חשוב להבין משמעויות- א)לא ניתן לגרוע את המים לכיור מהמשטח ולכן פחות מתאים למי שאוהב להשפיץ מים (כמו ילדים) ובטח אם המשטח הוא מעץ- צריך להקפיד על ניקיון שלו וייבוש בסיום כל פעולה; ב) אמרנו שגובה הכיור הוא גובה הארון? אנחנו ניקח את גובה הכיור- לדוגמא 15 ס"מ – את הארון נתכנן למעשה 72 ס"מ (87 ס"מ פחות 15 ס"מ). יש אנשים שקשה להם להתרגש שהמשטח נמוך ביחס לסטנדרט (בוודאי לאנשים גבוהים)- וחשוב להבין את המשמעויות.
מעבר לכך- חשוב לבחור את הכיור בהתאם למקום הקיים בשטח (לא גדול מידי או עמוק מידי) וכמובן לידע את הנגר לגבי הכיור שנבחר ומידותיו- לפני ביצוע הנגרות (או לקבל הכוונה מהנגר איזה כיור יתאים)


את הברז נבחר תמיד לאחר בחירת הכיור. חשוב שהוא יתאים גם מבחינת הגובה (בוודאי אם מדובר על כיור מונח בהתקנה עליונה) וגם חשוב שהפייה שלו תהייה יחסית ממורכזת לניקוז הכיור (או עם הטייה לכיוון הניקוז).
ההמלצה הטובה ביותר שלי- התייעצו עם איש המכירות (בתקווה שהוא מקצועי… ולכן לכו רק למקומות מקצועיים)- כדי לעשות את ההתאמה הנכונה והמדוייקת במידה ואינם מלווים ע"י מעצבת או אדריכלית.
וודאו שנוח להכניס את הידיים לשטוף אותן תחת הברז (וודאו שאתם לא נצמדים לדופן הכיור… כמו שקורה בהרבה שירותים ציבוריים). וודאו שנוח למקם את הראש מתחת לברז על מנת לשטוף פנים/פה. וכמובן וודאו שהפתיחה של המים נוחה לכם ולא חבויה מאחורי הכיור או פחות פרקטית לילדים.
וכמה מילים על ברז מהקיר. כמובן שאופציה זו מאוד אסתטית ומיוחדת. אבל חשוב גם כאן להבין משמעויות. ברז מהקיר זו חתונה קתולית. למה? הברז מהקיר למעשה בעל מנגנון אינטרפוץ (כמו במקלחת… ומיד נרחיב). כלומר- מנגנון הברז למעשה יושב בתוך הקיר (מתחת לטיח / השליכט / האריחים). בשונה מברז רגיל שהחיבור שלו למערכת המים הוא חיצוני. מכאן- במידה ויש בעיה עם הברז ויש צורך לתקן/להחליף- יש צורך לשבור את הקיר (לעומת ברז רגיל מהמשטח- שניתן פשוט להחליף). לא בטוחה שזהו צ'אנס שתרצו לקחת. אם בכל זאת החלטתם על ברז מהקיר- וודאו לרכוש ברז מחברה מוכרת, טובה ואמינה עם אחריות רחבה . גובה התקנת ברז מהקיר 110-115 ס"מ מרצפה.


האינטרפוץ הוא מערכת הויסות של המים במקלחת או באמבטיה. למעשה האינטרפוץ מווסת את המים חמים / קרים וכן מהיכן יוצאים המים. במידה והמים יוצאים מנקודה אחת – כמו רק מראש הטוש – מדובר על אינטרפוץ 3 דרך (חמים/קרים/יציאה אחת). באם נרצה יציאה מ-2 נקודות- כמו ראש טוש או טוש במאחז יד – אנו צריכים אינטרפוץ 4 דרך (חמים / קרים / יציאה 1 / יציאה 2). במקרה זה לאינטרפוץ יתלווה גם בורר בו נבחר מהיכן נרצה שהמים יצאו- מאיזו נקודה (ראש טוש/ מאחז יד).
ואם ארצה להתקלח עם ראש הטוש ותוך כדי גם עם מאחז היד? לשם כך נשתמש ב-2 אינטרפוצים 3 דרך. כלומר יהיה לנו בורר אחד לראש הטוש ובורר שני למאחז היד. כך נופל להפעילם יחד.
היכן נמקם את האינטרפוץ? העדיפות למקם את האינטרפוץ בקו ישיר לשליחת היד עם פתיחת המקלחון.
במידה ויש לנו 3 דרך לראש טוש בלבד- אמקם את בורר האינטרפוץ במרכז המקלחון.
במידה ויש לנו 4 דרך- ואז על הקיר אמקם גם בורר וגם מיתלה של מאחז היד – אקח את קו האמצע של המקלחון וכל אחד מהאלמנטים אמקם 10 ס"מ ימינה/שמאלה ממרכז המקלחון (כלומר הרחק בינהם 20 ס"מ).
גובה האלמנטים- 110 ס"מ מרצפה (כגובה ידית דלת). גובה ראש טוש- 200 ס"מ מרצפה (אם יש אדם גבוה במיוחד בבית נמקם אפילו בגובה 220 ס"מ מרצפה).


תאורה– תכנון התאורה תלוי בגודל החדר. העדיפות הינה למקם 2 גופי תאורה- האחד מהתקרה והשני מעל המראה. באם החדר קטן- נמקם רק גוף תאורה אחד, שהעדיפות מבחינתי היא מעל המראה.
לגוף תאורה צמוד תקרה – ממליצה לקחת גוף שמאיר היטב. גוף מוגן מים כמובן עם מינימום נוכחות. יש את גופי ה"פיתה" – שטוחים, צמודים, מראה נקי במסגרת לבנה או שחורה, מרובעת או עגולה (עדיף עגול… תמיד יראה ישר מכל זווית…).
לגוף התאורה מעל המראה – ניתן לקם גוף שיורד מהתקרה לצד המראה (או ל-2 צידיה) ואז נמקם אותו כ-20-30 ס"מ מקצה הקיר ונרד לגובה של כ-200-180 ס"מ מרתפה (תלוי היכן ממוקם). חשוב להתאים את המרחק מהקיר בהתאם לגוף עצמו (וההמלצה כמובן לבחור גופים קטנים ועדינים). תאורה מעל המראה צמודת קיר נמקם בד"כ בגובה 210 ס"מ.
הדלקות התאורה תמיד ימוקמו מחוץ לחדר רחצה.
חשמל… קבלו צ'ק ליסט לתכנון החשמל בחדר הרחצה:
- שקע כפול לצד הכיור- גובה 110 ס"מ
- שקע מעל הדלת עבור הכנה לגוף חימום (עדיפות עם הדלקה מחוץ לחדר)
- שקע למחמם מגבות – לפי הנחיות ההתקן
- שקע למפיג אדים- חיווט במרכז המראה (מאחוריה)+ מתג הפעלה מחוץ לחדר (עם נורת בקרה) גובה 160 ס"מ או בהתאם להנחיות ההתקן
- הדלקת דוד חשמלי- מחוץ לחדר
- וונטה- לפי מיקום נדרש- 10 ס"מ מתחת לתקרה או לפי הוראות יצרן
- מכונת כביסה ומייבש- אם אחד מעל השני- 2 שקעים בגובה 120 ס"מ. באם ימוקמו זה לצד זה- 2 שקעים בגובה 60 ס"מ במרכז המכונוצ.



שנכנס לעיצוב החדר?
בחדר הרחצה עיצוב החדר ברובו מתרכז בבחירת החיפוי קירות והריצוף. ועל כן אנחנו צריכים להגיע עם כיוון לאיזו צבעוניות אנחנו רוצים לכוון עם עיצוב החדר. האם סגנון מודרני נקי, האם בסגנון ספא לבן, האם כפרי עם עיטורים או צבעוניות מעניינת. השמיים הם הגבול והחנויות גדושות באינספור דוגמאות לכל סגנון. אז אתן כמה טיפים כלליים שתוכלו לקחת אתכם לכל סגנון עיצובי שתבחרו בו.
- הכנה לרכישות– הגיעו מוכנים לחנות עם כיוון עיצובי (אחרת תלכו לאיבוד בבחירות) וכן עם כמויות מדוייקות של החיפוי והריצוף הנדרשים. תמיד תוסיפו בעת ההזמנה 20% רזרבה.
- סוג האריח– שימו לב להבדל בין אריח המותאם לחיפוי קיר בלבד (שיהיה דק יותר) מאריחים המותאים לרצפה שהם עבים יותר וחזקים יותר. בנוסף שימו לב לחספוס האריח כדי להמנע מהחלקות (בוודאי במקלחת של מבוגרים או ילדים). על האריח תמיד תוכלו להבחין אם הוא עומד בתקן R10 שמציין את המקדם נגד החלקה שבאריח.
- הדגשות – החליטו היכן אתם מרכזים את האלמנט המעיין/הבולט בחדר. האם הרצפה תהייה מעניינת ואז שאר הקירות שקטים? האם קיר אחד מעניין ומרכזי- והריצוף ושאר הקירות יתמכו בו? חשוב למקד את העניין לאלמנט אחד ולאלהתפזר ולייצר עומס בעיניים.
- גובה חיפוי קיר– את החיפוי קירות ניתן לחפות במספר גבהים: ניתן לחפות עד גובה התקרה (אם בכל החדר או רק באזור הרטוב), ניתן לכפות עד אמצע הקיר (המקובל הוא גובה 120 ס"מ… אבל כמובן ניתן להחליט בהתאם לאריח הנבחר ועיצוב החדר), וניתן גם לא לחפות כלל ולהשתמש בכיסוי הקיר באלמנטים כגון שליכט או רזינה, צבע וכד' (ארחיב בהמשך). ולא… גובה 210 ס"מ כפי שמקובל ב"סטנדרט הקבלני" – אין בו שום תועלת- לא פרקטית ולא עיצובית…
- חיפוי קיר בחדר רחצה לילדים-ממליצה ללכת על חיפוי קיר בכל קירות החדר. אם עד התקרה או אם עד גובה חצי הקיר בקירות שאינם תחת זרם מים. חיפוי אחר כגון צבע או שליכט- מועד לפורענות של סימני ידיים.
- חיפוי שליכט– אהוב עליי במיוחד בחדרי רחצה של הורים או בשירותי אורחים. מייצר מראה נקי אבל לא חלק כמו של צבע. יש מרקמים שונים של שליכט. אני אוהבת להזמין את הגרעון העדין ביותר ולהתאים בצבע לאריח הרצפה (עם טון בהיר/כהה יותר- תלוי איזו אווירה רוצה לייתר). חשוב לזכור שבחיבור הקיר עם הריצוף נצטרך פנלים – וכאן ההמלצה שלי להתקין פנלים פולימריים בקו נקי. אני אוהבת לעבוד עם השליכט של דקוליין ברמת גרעון 0.4 או 0.8 (תלוי ברמת הגסות שרוצה לייצר) ויש להם תוסף אנטיבקטריאלי שהם מוסיפ]ים לחדרים רטובים לאקסטרה הגנה.
- חיפוי רזינה- חיפוי אפוקסי שיוצר מראה אחיד ללא חיתוכים, חלק- במגוון גוונים. מתאים גם לחיפוי רצפה וגם לקירות.
- בחירת רובה– עם סיום הריצוף בקשו מהרצף להציג לכם מניפת צבעים לרובה וביחרו את הרובה הנכונה ביותר לאריח. לעיתים תרצו מראה נקי ותבחרו את הרובה עם הצבע הקרוב ביותר לאריח ולעיתים דווקא תרצו לייצר הדגשה של האריח ע"י רובה בצבע שונה. אל תסמכו על הרצף שיבחר את הצבע הנכון לכם.


כשאני מתכננת חדר רחצה המידה המינימאלית שמובילה אותי הינה 80 ס"מ. מקלחון מינימאלי 80/80 ס"מ. רוחב ארון כיור מינמאלי 80 ס"מ וכן שירותים מצריכים מרחב של 80 ס"מ (כאשר הם ממורכזים) וכן לפני המושב 80 ס"מ למעבר ולנוחות ישיבה. כלומר חדר רחצה מינימאלי הינו 160/160 ס"מ.
דוגמא לתכנון חדר רחצה בתוך שיפוץ דירה בכפר סבא (מימין- חדר רחצה הורים משמאל- חדר רחצה ילדים)








שמחתי לתת לכם ערך והכוונה.
שלכם,
שני אוסישקין
נעים להכיר,
שמי שני אוסישקין – מעצבת פנים בעלת סטודיו בוטיק המתמחה בעיצוב ותכנון פנים. אני מלווה משפחות מאזור השרון והמרכז בעת בנייה או שיפוץ בתיהם.
ייחודיות הסטודיו הנה ביכולת תכנון גבוהה– מציאת פתרונות יצירתיים ומיוחדים בתכנון הבית וזאת לצד עיצוב מדויק ועדכני. סגנון העיצוב המזוהה איתי נע בין כפרי מעודן למודרני נקי, אשר עושה שימוש בצבעים רכים וחומרים טבעיים.
אני רואה לנגד עיני את חשיבות ההכוונה והסדר במהלך ליווי הפרויקט, זאת באמצעות תכנית עבודה הכוללת יצירת לוח זמנים ומשימות מפורט, התאמת התקציב וליווי צמוד ואישי של לקוחותיי לכל אורך הפרויקט.


לרוכשי חבילת מאמרי ההדרכה וכתב הכמויות – 5% הנחה בשירותי היעוץ של הסטודיו לניצול עד סוף החודש!
צרו איתי קשר לתיאום פגישת יעוץ – כדי לדייק את התכנון של פרוייקט השיפוץ שלכם!




